Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Bic in overboeking naar een rekening in het buiten

Bic in overboeking naar een rekening in het buiten 16 juli 2014 08:37 #1

moeten we in een overboeking naar een rekening (iban) in het buitenland nog steeds verplicht de BIC invullen of kunnen we net zoals in een nederlandse overboeking volstaan met het invullen van NOTPROVIDED ?
The administrator has disabled public write access.

Bic in overboeking naar een rekening in het buiten 16 juli 2014 08:41 #2

Voorlopig is dat verplicht. Bij het uitwerken van IBANs hebben sommige landen kolossale fouten gemaakt, en daarom zitten we nu nog met die puree.
The administrator has disabled public write access.

Bic in overboeking naar een rekening in het buiten 16 juli 2014 13:26 #3

Bedankt,

maar nog even voor de zekerheid:

De BIC bij de Debitor (betaler) kan (beter) niet gevuld worden met notprovided. maar hoe zit het dan met de BIC van de Creditor (ontvanger) mocht deze een buitenlandse iban hebben?
hier is de documentatie erg vaag over
Attachments:
The administrator has disabled public write access.

Bic in overboeking naar een rekening in het buiten 16 juli 2014 13:51 #4

"The BIC is mandatory for EU/EEA cross border transactions until 31 January 2016", volgens mij geldt dit zowel voor de debtor als de creditor.

De IBAN was ooit bedacht om een enkel en goed routeerbaar identificatie van een bankrekening te kunnen gebruiken, maar diverse banken binnen de SEPA hebben (zelfs voor interne overboekingen, binnen die bank) een BIC nodig om het geld op de juiste plek te krijgen. Als er geld van buiten komt hebben veel meer banken dat probleem. Gepubliceerde BICs zijn ook niet altijd routeerbaar voor SEPA. Ook zijn er niet-SEPA landen die een landcode van een SEPA-land gebruiken in hun IBAN en BIC (bijv. voormalige Franse kolonies).

In het kort: voorlopig is het dus nog een puinhoop. Er zijn initiatieven om een database op te stellen om op basis van IBAN een bijbehorende (en werkende, voor SEPA routeerbare) BIC op te zoeken. Deze kunnen de banken dan gaan gebruiken om IBAN-only aan hun klanten aan te bieden, hopelijk is dat dus voor januari 2016 in werking.


Ik zou het zekere voor het onzekere nemen, en overal IBAN + BIC gebruiken (m.u.v. situaties waar Creditor en Debtor allebei Nederlandse rekeningnummers hebben, dan kan NOTPROVIDED).

Als de banken binnen SEPA het eindelijk voor elkaar hebben, dan hoef je daarna de BIC voor SEPA-transacties niet meer op te geven.
Tot die tijd is voor veel Europeanen de enige instantie die de juiste BIC voor hun rekeningnummer kan opgeven, de bank zelf (voor Italie geldt dit voor diverse banken in het bijzonder, maar meer landen en banken hebben dat), en die BIC kunnen de klanten dan doorgeven aan hun relatie (jou).
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Geert van der Ven (CCV Systems)

Bic in overboeking naar een rekening in het buiten 17 juli 2014 11:46 #5

Geert,

De initiatieven om een database op te stellen waar Alex naar refereert is er al, dat is de SEPAPlus tabel die voor met name banken bij SWIFTRef af te nemen is. De dekking is niet 100%, maar wel groter dan alle voorgaande BIC-IBAN lijsten vanuit bijvoorbeeld Experian. Op basis daarvan kunnen banken dus wel degelijk met een grote zekerheid de BIC uit de IBAN afleiden en doen dat ook.

Zo hoeft bijvoorbeeld bij ABN AMRO al geen enkele BIC meer te worden aangeleverd (ook niet buiten Nederland).
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Geert van der Ven (CCV Systems)

Bic in overboeking naar een rekening in het buiten 17 juli 2014 14:29 #6

Nog geen 100% dekking... En inderdaad, sommige banken doen harder hun best dan anderen. Maar fijn om te lezen dat er voortgang is!
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.073 seconds
Powered by Kunena Forum

Enigma Consulting