Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Incasseren van een derde

Incasseren van een derde 20 mrt 2013 21:39 #1


 • Posts:14
 • DUO's Avatar
 • DUO
 • Offline
Bij DUO kan het voorkomen dat een persoon A doorgeeft dat we voor persoon A via het rekeningnummer van persoon B mogen innen. Bijvoorbeeld een leerling die doorgeeft dat zijn/haar vader via automatische incasso voor hem/haar de lesgeldschuld terug betaalt. Natuurlijk via een machtigingsformulier die beide moeten ondertekenen. Nu, in de huidige situatie, geven we in de clieopo3 de naam mee van persoon A met het rekeningnummer van persoon B. Naam en nummer horen dus niet bij elkaar. Kunnen we dit continueren met de PAIN008 (dus naam van persoon A opgeven met IBAN van persoon B), of moeten we nu meer verplichte elementen meegeven?

Kortom: wat in de PAIN008 als verplichte elementen mee te geven indien de debiteur doorgeeft dat DUO de schuld via automatische incasso van een rekeningnummer van een ander mag innen?
Last Edit: 20 mrt 2013 22:17 by DUO. Reason: spellingsfout
The administrator has disabled public write access.

Re: Incasseren van een derde 20 mrt 2013 22:03 #2

De rekeninghouder moet altijd de machtiging ondertekenen, dus in principe alleen persoon B in jouw voorbeeld. In het pain.008 bestand moet ook de naam van de rekeninghouder (persoon B) als debtor worden meegegeven. Optioneel kun je persoon A als debtor reference party op de machtiging opnemen (deze hoeft dan nog steeds niet de machtiging te ondertekenen). Als dit wordt gedaan, moet de naam van persoon A ook verplicht worden meegegeven in het pain.008 bestand (veld Ultimate debtor)
The administrator has disabled public write access.

Re: Incasseren van een derde 20 mrt 2013 22:38 #3


 • Posts:14
 • DUO's Avatar
 • DUO
 • Offline
Bedankt voor het antwoord.
Bij DUO kan een debiteur een derde opgeven (DUO noemt dit een klantvertegenwoordiger of een gemachtigde) die de schuld (bijv. studieschuld/studiefinanciering) van de debiteur terug betaalt. Deze derde moet dus het zgn. machtigingsformulier voor automatische incasso ondertekenen. Ingeval van een natuurlijk persoon is het duidelijk:
in de pain008 moeten we dus zowel de naam van de derde (is de rekeninghouder) en het rekeningnummer van deze derde opgeven <debtor / name> en <debtor / account>.
Omdat we moeten weten voor wie deze derde betaalt vragen we ook naar de naam van de debiteur, zijnde de persoon die de schuld heeft bij DUO. Als ik het goed begrijp moeten we de naam van deze debiteur, indien deze op het machtigingsformulier staat, volgens de 'regels' meegeven in de pain008 als <ultimate debtor>?
Klopt deze beschrijving/conclusie.

Lopen we kans op afkeuring door de bank als we afwijken van de 'spelregels' en toch in de pain008, net als nu in de clieop03, toch de naam van de debiteur meegeven (persoon A uit het voorbeeld) met het rekeningnummer van de derde (persoon B uit het voorbeeld)? Nu gaat het goed (geen afkeuring van de transactie) omdat er geen naam - nummer controle (meer) wordt uitgevoerd.

En, indien we toch voldoen aan de spelregels, (dus vulling zoals jij beschrijft): wat indien deze derde geen natuurlijk persoon is maar een niet-natuurlijk persoon (instantie/stichting). Volstaat dan ook alleen de naam of moeten we dan een ander 'id' meegeven?

Hopelijk weet je ook de antwoorden op deze vragen.
Last Edit: 20 mrt 2013 22:40 by DUO. Reason: type fout
The administrator has disabled public write access.

Re: Incasseren van een derde 21 mrt 2013 08:00 #4

Jouw beschrijving/conclusie klopt.

Mochten jullie toch de naam van de uiteindelijke debiteur (persoon A) meegeven in de pain.008 dan zal dat niet tot afkeur door de bank leiden. De naam/nummer controle wordt inderdaad niet meer uitgevoerd door de banken.

En, indien jullie toch de naam van de derde gaan meegeven en deze is geen natuurlijk persoon, dan kan worden volstaan met de naam van deze stichting/instantie.
The administrator has disabled public write access.

Re: Incasseren van een derde 04 juni 2013 16:20 #5


 • Posts:14
 • DUO's Avatar
 • DUO
 • Offline
Uit betrouwbare bronnen weten we dat de ING steekproefsgewijs nog wel naam nummer controles uitvoert. Horen naam en nummer niet bijelkaar dan loop je dus wel degelijk kans tegen een afkeuring aan te lopen.
The administrator has disabled public write access.

Re: Incasseren van een derde 05 juni 2013 14:18 #6

In verband met het incasseren van rekening derden. Stel nu dat een moeder betaald voor enkele kinderen en het totaal te incasseren bedrag hoger ligt dan het gelimiteerde bedrag welke de bank toelaat per rekening. Ik neem aan dat in dat geval de software dit bedrag moeten limiteren tot het maximaal toegelaten bedrag, dat er geïncasseerd zal worden van de moeder.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.070 seconds
Powered by Kunena Forum

Enigma Consulting