Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Wanneer prenotificatie?

Wanneer prenotificatie? 07 mei 2013 16:16 #1

Goedemiddag,

Wanneer moet er precies een nieuwe prenotificatie worden verstuurd? Hoe zit dit bij gevallen als 1) Ad hoc direct debits, 2) verandering van de incasseringsdatum en 3) vernadering van het te incasseren bedrag.

En stel dat een klant een doorlopend krediet heeft met payment schedule. Moet je weer opnieuw een prenotification sturen bij verandering van rente, te incasseren bedrag, tegenrekening etc?

Dit is redelijk onduidelijk voor mij... Bedankt voor de reactie!
The administrator has disabled public write access.

Re: Wanneer prenotificatie? 07 mei 2013 16:30 #2

Eisen voor prenotificatie zijn heel eenduidig. Elke SDD transactie moet worden geprenotificeerd, ongeacht of deze ad hoc is. Hierbij moet de datum en incassodatum worden vermeld. Dit kan m.b.v. een incassoschema voor meerdere incasso's binnen een bepaalde periode of per individuele incasso. Echter als het bedrag of de incassodatum van een incasso wijzigt, terwijl hiervoor al een prenotificatie is verstuurd, moet deze incasso opnieuw worden geprenotificeerd. Je kunt voor eigen risico van deze eisen afwijken, bijv. niet de exacte incassodatum noemen maar een vanaf datum. In de praktijk volgen veel incassanten deze regels niet exact. Elke bedrijf moet de risico's hiervan zelf beoordelen en deze eventueel accepteren.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Jordy

Re: Wanneer prenotificatie? 08 mei 2013 10:04 #3

Beste Pieter,

Allereerst bedankt voor je reactie. Onze instelling geeft ook veel 'revolving facilities' uit, waarbij de klant kan lenen, wij incasseren en de klant weer opnieuw kan lenen etc. Gedurende de levensduur van deze faciliteit veranderen met regelmaat de rentes, hoogte en andere details van de lening zelf. Dit kan betekenen dat de betalingen dan ook wijzigen. Begrijp ik het goed dat voor iedere wijziging er een nieuwe prenotificatie moet worden verstuurd? Ook als de klant bijvoorbeeld wijzigingen in zijn/haar adres en tegenrekening doorgeeft?

Bedankt!

Jordy
The administrator has disabled public write access.

Re: Wanneer prenotificatie? 08 mei 2013 10:26 #4

Het klopt dat bij genoemde wijzigingen van bedrag hoogte opnieuw geprenotificeerd moet worden. Deze prenotificaties kunnen ook via e-mail worden verstuurd of via een persoonlijke portal beschikbaar worden gemaakt (bijv MijnLening internet portal o.i.d.). Wijziging van adresgegevens of tegenrekeningnummer hebben hier echter geen invloed op.
The administrator has disabled public write access.

Re: Wanneer prenotificatie? 08 mei 2013 11:16 #5

Hallo Pieter, begrijp ik het goed dat je voor een doorlopende machtiging pas een nieuwe prenotificatie hoeft te versturen op het moment dat het bedrag of de incassodatum wijzigt? Veel van onze klanten (goede doelen) vragen zich af of ze ieder jaar een prenotificatie moeten versturen aan donateurs die hen steunen via een doorlopende machtiging. Het zou eenvoudiger worden als ze alleen een prenotificatie hoeven te versturen bij één van de genoemde wijzigingen.
The administrator has disabled public write access.

Re: Wanneer prenotificatie? 08 mei 2013 12:46 #6

Je kunt een prenotificatie voor een bepaalde periode versturen voor alle incasso's die binnen deze periode plaatsvinden. Deze periode kan langer dan 1 jaar zijn. In het rulebook staat: "The schedule of payments for a number of repetitive direct debits for an agreed period of time". "Agreed period of time" zou ook een onbepaalde tijd kunnen zijn totdat de machtiging wordt ingetrokken door de klant. In feite wordt dit namelijk met de klant afgesproken als deze een machtiging voor onbepaalde tijd afgeeft voor een goede doel. Ik zou als goede doel zeker een dergelijk pragmatisch invulling geven aan de pre-notificatie, zodat hier geen onnodige kosten worden gemaakt. Als de klant op enig moment zijn donatie bedrag wijzigt, dan zou in dit geval wel een nieuwe pre-notificatie moeten worden verstuurd ter bevestiging van het nieuwe bedrag.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.091 seconds
Powered by Kunena Forum

Enigma Consulting