woensdag 9 november 2011

Bedrijfsleven onderschat invoering SEPA

logo-enigmaZeist  -  Veel grote bedrijven en organisaties in Nederland onderschatten de impact en de kosten van SEPA  -  de harmonisatie van het euro betalingsverkeer in Europa. Daardoor staat SEPA nog beperkt op de managementagenda.

Bedrijven laten kansen op kostenreductie liggen en de kans is groot dat ze niet op tijd klaar zijn voor de invoering in 2013. Om bewustwording te stimuleren en advies te geven heeft Enigma Consulting uit Zeist de website www.sepa.nl in het leven geroepen.

"De impact van de invoering van SEPA is groot, zeker voor grote bedrijven en organisaties", stelt Paul Jans van Enigma Consulting, dat zich bezig houdt met advisering rond betalingsverkeer. "Veel organisaties denken nog dat SEPA vooral een zaak voor banken is en dat het puur te maken heeft met een nieuwe structuur van het bankrekeningnummer, maar niets is minder waar. De invoering van SEPA heeft serieuze consequenties voor ERP- en betalingssystemen, businessmodel en -processen en voor de communicatie-uitingen naar klanten van elke grote organisatie".

Impactanalyse

De invoering van SEPA kost organisaties veel meer geld dan waar ze nu rekening mee houden. "Uit recent onderzoek bij grote bedrijven is gebleken dat de verwachte kosten na een SEPA impactanalyse een factor vier hoger zijn dan vooraf verwacht, tegelijk biedt de invoering ook de kans om kosten van betalingsverkeer flink te verlagen", stelt Jans.

"Een organisatie die nu in verschillende eurolanden een kantoor heeft om het lokale betalingsverkeer te verzorgen, kan door SEPA een grote efficiencyslag maken. Door het werk te centraliseren voorkom je dat je in elk land afzonderlijk veel kosten maakt. Maar dan moet je dat nu wel in gang zetten, anders ben je te laat en betaal je straks de hoofdprijs."

Tijd dringt

Ondertussen begint de tijd te dringen. De invoering van SEPA is wettelijk verplicht, bedrijven en organisaties hebben geen keus. De invoering staat gepland voor 2013. "Dat lijkt wellicht nog ver weg, maar wie dan klaar wil zijn moet in 2012 veel werk verzetten. Om in 2012 actie te kunnen ondernemen, moeten echter dit najaar de plannen worden gemaakt en budgetten worden toegewezen. Dat vergt dus nĂș actie", aldus Jans.

Meer informatie over de invoering van SEPA is te vinden op www.sepa.nl. Wie meer wil weten over Enigma Consulting kan terecht op www.enigmapayments.nl.
Dit artikel is onder anderen gepubliceerd op:
Rating:  / 0
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting