donderdag 27 september 2012

MKB Nederland: “Start vandaag en vermijd de files van morgen”

logo-overopiban

‘Het is hoog tijd uit te zoeken wat SEPA voor uw bedrijf met zich meebrengt. Stel dat niet langer uit’. Dat adviseert Els Prins, secretaris Auteursrecht, Betalingsverkeer en Criminaliteit VNO-NCW/MKB-Nederland.

Het bankrekeningnummer verandert maar verder is er niets nieuws aan de horizon’, zo wordt soms gedacht. Terecht?

“Nee, dat is onjuist. Dat bankrekeningnummer zit namelijk op heel veel plekken: daar waar je betaalt, maar ook bijvoorbeeld in de salarisadministratie. Dus het is niet zo van “ik laat wat cijfers voor de nummers zetten, en dan ben ik klaar”.”

Maar als je niets exporteert, dan hoef je toch niets te doen?

Ook dat is een hardnekkig misverstand. Het nieuwe IBAN-nummer is voor iedereen: van multinational tot lokaal eenmansbedrijf. Dus of je nu een groot bedrijf leidt of een eenmanszaak runt, al dan niet importeert en exporteert, je moet nu iets gaan ondernemen!”

Welke acties moeten ondernemers op dit moment op touw zetten?

“In ieder geval uitzoeken welke veranderingen nodig zijn in de administratie. Kijk op de website overopiban.nl voor informatie en handige checklists. Heb je bijvoorbeeld ooit een softwarepakket aangeschaft en geen onderhoudscontract? Dan is het de vraag of je een update kunt krijgen. Bel met je leverancier! Als blijkt dat het niet lukt, informeer dan bij bedrijven die SEPA-software hebben. En natuurlijk moet je bellen met de bank om te horen wat die voor je doet. Ondernemers moeten hiervoor zelf aan de slag: er is niemand die dat voor zoveel honderdduizenden ondernemers kan gaan doen.”

Hoe zijn de ervaringen van ondernemers tot nu toe?

“Veel ‘grote jongens’ zijn al langer hard bezig, en degenen die exporteren en/of importeren. Hun ervaring leert ons tot nu toe: het zit op meer plekken en het kost meer tijd dan van te voren gedacht werd.”

Zijn er ondernemers die nog niets hebben gedaan?

“Jazeker. Door de crisis hebben ondernemers al heel veel aan hun hoofd en sommigen weten niet eens of hun onderneming 1 februari 2014 haalt… Toch moeten ook zij even tijd voor SEPA vrij maken.”

Maar er is nog alle tijd tot februari 2014?

“Nee, er is haast geboden. Onze vrees is dat halverwege volgend jaar te veel ondernemers tegelijkertijd tot de ontdekking komen dat er nog heel veel werk aan de winkel is om op tijd klaar te zijn voor SEPA. Met als gevolg dat dan de druk op de ketel toeneemt, zich lange files gaan vormen en de prijzen – van nieuwe software tot adviseurstarieven – omhoog gaan. Kortom, zorg dat je die files voor bent.”

Waarom doen de koepels mee aan de najaarscampagne?

“VNO-NCW en MKB-Nederland doen graag mee aan de campagne ‘ Aan de slag’ omdat we ondernemers graag willen overtuigen van het belang om nu echt tot actie over te gaan.”

Zijn er bijeenkomsten voor ondernemers?

“Ja, op 4 oktober organiseert MKB een speciale voorlichtingsbijeenkomst voor brancheorganisaties. En in november zijn er 5 regionale bijeenkomsten. Meer informatie en aanmelden kan via vno-ncw.nl en mkb.nl.”

 

Bron: overopiban.nl
Rating:  / 1
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting