donderdag 15 november 2012

‘Begin eens te testen met transacties van 1 cent’

logo-equens

Omdat we nu eenmaal in een digitaal tijdperk leven, speelt software een belangrijke rol in de overgang naar SEPA. Als IT-systemen geen IBAN-rekeningnummers aankunnen, dan is een naadloze overgang naar SEPA onmogelijk.

Gelukkig zijn er experts die zijn gespecialiseerd in het testen van deze systemen. Zo ook René Lak van Bartosz; hij begon al ruim drie jaar geleden met het testen van SEPA-systemen – toen nog slechts weinigen van het begrip hadden gehoord. Welke tips heeft hij?

Wat test je precies?

René Lak: “Ik test op dit moment systemen bij een grote bank. Eerst ging het om ketentesten, dus de verwerking van transacties van en naar Equens. Het afgelopen jaar ben ik me meer gaan bezig houden met de productiekant. Dat wil zeggen, bedrijven die betalingen aanleveren bij de bank.”

 

Waar moeten ze met name op letten?

“Het klinkt simpel, maar het is met name belangrijk om te wennen aan het nieuwe aanleverformaat. Dat heeft inhoudelijk wel wat consequenties: zo zijn er veel regeltjes voor SEPA Direct Debit, het is belangrijk om de juiste mandaatinformatie aan te leveren.”

 

Wat wordt er nog het meest onderschat?

“Dat SEPA meer impact heeft dan je in eerste instantie zou denken. Het duurt echt even voordat je het aanleverformaat en de inhoud echt goed hebt. Het komt vrij nauw: de eerste paar keren is het niet onwaarschijnlijk dat een betaalopdracht wordt afgekeurd omdat de inhoud van de opdracht nog niet helemaal juist is. Dat geldt overigens zowel voor banken als voor bedrijven.”

 

Hoe belangrijk is het om te testen?

“De bankwereld zit erg complex in elkaar, het is een enorme keten van organisaties. Als er ergens iets verandert, dan heeft dat veel gevolgen voor de rest van die keten. Daarom is het zo belangrijk om alle systemen goed te testen, van het begin tot het eind. Ik heb het idee dat de banken hiermee goed op weg zijn.”

 

Wat betekent het voor jou als tester om bij zo’n project betrokken te zijn?

“SEPA is natuurlijk een gigaproject en het is echt mooi om daar onderdeel van te mogen zijn. Ook leer je als tester om erg goed te communiceren met de business; communicatie is van levensbelang als je goed wilt testen en alles afstemmen met andere organisaties in de betaalketen.”

 

Welke tips kun je bedrijven en banken meegeven?

“Begin vooral snel en ga een beetje oefenen. Stuur bijvoorbeeld een paar proefbestandjes op om te zien of ze verwerkt kunnen worden. Als je een overboeking van 1 cent doet, is het niet zo’n ramp als deze mislukt. Als je meteen echte transacties gaat testen, zijn de gevolgen groter als het mis gaat. Ga ook op zoek naar de informatie die er al is: organisaties als banken en Equens verstrekken al veel informatie over het aanleveren van IBAN-betalingen. Die informatie kan je een heel eind op weg helpen.”

Bron: Equens
Rating:  / 0
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting