zondag 2 december 2012

Triodos Bank: kleine bank, grote stappen

logo triodosRuim een jaar voor de uiteindelijke deadline heeft Triodos Bank het voor elkaar; de bank is als eerste in Nederland volledig overgestapt op IBAN, het Internationaal Bank Account Number. Vanaf nu maken klanten van Triodos Bank als zij internetbankieren alleen nog maar gebruik van IBAN.

Volgens Marije Anten, teamleider betalingsverkeer, zijn er verschillende voordelen voor zowel zakelijke als particuliere klanten van de relatief kleine bank. “De bedoeling van SEPA is natuurlijk om het internationale betalingsverkeer zo eenvoudig mogelijk te maken. Nu onze klanten alleen nog maar werken met IBAN-nummers, wordt het gemakkelijker om betalingen over de grens te doen. Het doen van transacties is nu eenduidiger en onze klanten hebben ruim de tijd om te wennen aan de nieuwe betalingsstandaard.”  

Het was niet eens het doel van Triodos Bank om als eerste bank in Nederland volledig over te gaan: “Als kleine bank is het vaak gemakkelijker om de planning van grotere banken te volgen”, aldus Anten. “De meeste grote banken pasten de afgelopen tijd om verschillende redenen hun planning aan, waardoor Triodos Bank als eerste volledig SEPA-compliant is.” Belangrijke financiële organen, zoals De Betaalvereniging en De Nederlandsche Bank, volgen de SEPA-migratie van Triodos Bank op de voet. “Nu er steeds meer SEPA Credit Transfer (SCT)-transacties worden uitgevoerd, is het goed om te monitoren of deze transacties zonder problemen worden verwerkt en of alle processen goed op elkaar zijn afgestemd. Eventuele kinderziektes kunnen zo op tijd worden achterhaald en aangepast.”  

Vanzelfsprekend heeft Triodos Bank haar klanten op verschillende manieren geïnformeerd over de migratie naar SEPA. Door middel van e-zines, mailings en een pop-up in de internetbankieren-omgeving heeft de bank ervoor gezorgd dat alle klanten op de hoogte waren van de op handen zijnde veranderingen. Met de grootste zakelijke klanten is telefonisch contact gezocht om eventuele vragen te beantwoorden. “Een heel telefoonteam staat klaar om klanten te helpen met problemen die zij hebben met de migratie. Tot nu toe is hier nog erg weinig gebruik van gemaakt. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de goede communicatie en het feit dat de verschillende schermen in de internetbankieren-omgeving minimaal zijn veranderd.”  

Triodos Bank is naast Nederland ook actief in Spanje, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De IBAN-migratie is nu voor Nederland en België uitgevoerd, de andere twee landen volgen later.

 
Bron: Equens

Rating:  / 1
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting