woensdag 23 januari 2013

Tien Nederlandse banken klaar voor corporate payments service

logo-equens

Betaalvereniging Nederland publiceerde onlangs een lijst van tien Nederlandse banken die deelnemen aan Europees betalen. De European Payments Council werkt maandelijks het overzicht van deelnemende banken bij. Het is voor de eerste keer dat een dergelijke lijst wordt gepubliceerd. Vanuit Equens zijn we blij met deze lijst omdat het zekerheid biedt voor corporates. Ondernemingen  hebben nu een duidelijkheid beeld welke banken gebruik maken van een corporate payments service (CPS).

Met de overgang naar SEPA wordt begin 2014 het Europese betalingsverkeer geharmoniseerd. Dat maakt het aanleveren van betaalopdrachten nog niet echt eenvoudig met name als u gebruik maakt van rekeningnummers bij verschillende banken dan heeft u te maken met verschillende kanalen en mogelijk afwijkende interfaces. Een oplossing voor de zakelijke markt is dan: corporate payments service.

De zorg voor ondernemingen en servicebureaus wordt met het gebruik van CPS uit handen genomen. Zij kunnen hun SCT- en SDD-transacties van verschillende banken via een kanaal aanleveren aan een processor  (zoals Equens). Het is dus niet meer nodig om voor iedere bank een afsplitsing te maken, maar één XML klant-bank interface en één type connectiviteit onderhouden is voldoende voor alle betalingen. Dat is het grootste voordeel en dat werkt voor ondernemingen sneller en efficiënter.

Het is voor ondernemingen en de servicebureaus daarom ook beter dat de lijst met banken nog wordt uitgebreid. Hoe meer banken, hoe beter zelfs. Er zijn nu tien banken die een multibank-kanaal aanbieden voor verwerken van Europese betaal- en/of incasso-opdrachten. Uit de lijst blijkt dat dertien banken overwegen of dat zij in fase van besluitvorming verkeren om CPS aan te bieden. De lijst zal worden geüpdatet als er banken zich zullen aansluiten.

Dit is de lijst met banken:

(Directe) Multibank aanlevering
van SEPA-opdrachten mogelijk

voor Europese Overschrijvingen
(SCT) per

voor Europese incasso’s
(SDD) per

 

ABN AMRO Bank

 

april 2013

 

april 2013

Bank Nederlandse Gemeenten

maart 2013

juni 2013

Friesland Bank

september 2012

september 2012

ING

februari 2013

februari 2013

KAS BANK

april 2013

april 2013

Nederlandse Waterschapsbank

april 2013

april 2013

Rabobank

maart 2013

maart 2103

SNS

mei 2013

mei 2013

Staalbankiers

december 2012

december 2012

Van Lanschot Bankiers

april 2013

juni 2013

 

Bron: Equens
Rating:  / 0
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting