maandag 25 februari 2013

Eerste drukkerijen gecertificeerd voor IBAN-Acceptgiro

logo-overopiban

Vanaf 1 februari 2014 maakt iedereen in Nederland gebruik van IBAN als rekeningnummer. Zowel bedrijven als consumenten. Het is belangrijk dat bedrijven nu actie ondernemen om hierop over te kunnen gaan, zodat ze op tijd klaar zijn. De Acceptgiro is in Nederland een bekend en breed geaccepteerd betaalmiddel. Veel bedrijven en consumenten gebruiken de Acceptgiro al tientallen jaren. Omdat de Acceptgiro nog steeds een populair betaalmiddel is, is besloten om deze geschikt te maken voor IBAN. De nieuwe Acceptgiro heet IBAN-Acceptgiro.

Belangrijke schakel

Drukkerijen zijn een belangrijke schakel voor de overgang van de huidige Acceptgiro naar de IBAN-Acceptgiro. Iedereen die na 1 februari 2014 Acceptgiro’s wil verspreiden, moet voor die datum overstappen op de IBAN-Acceptgiro. Servicebureaus moeten hiervoor een succesvolle systeemtest afleggen. Zij kunnen dit doen vanaf 1 maart 2013. Ook bedrijven die zelf de coderegel inprinten op een Acceptgiro, moeten een succesvolle systeemtest afleggen. Zij kunnen dit vanaf 1 mei 2013 doen. Deze servicebureaus en bedrijven hebben hier natuurlijk IBAN-Acceptgiroformulieren voor nodig. Alleen drukkerijen met een certificering voor IBAN-Acceptgiro mogen deze leveren.

Planning

Momenteel zijn zes drukkerijen gecertificeerd, te weten Lijnco, Rotaform, Drukkerij Van der Heijden, Rekafa, Moduli Print en Drukkerij Hazenberg. Dit aantal zal in de nabije toekomst verder toenemen. Vanaf 1 juli 2013 kunnen banken IBAN-Acceptgiro’s verwerken en mogen servicebureaus en Acceptgiroverspreiders IBAN-Acceptgiroformulieren verspreiden. Vanaf 1 februari 2014 is de verwerking van de huidige Acceptgiro niet meer mogelijk. Betrokken partijen moeten overgestapt zijn op de IBAN-Acceptgiro of een van de alternatieven, zoals FiNBOX, iDEAL en de Europese incasso.

Praktische stappenplannen en technische informatie

Op www.acceptgiro.nl staan zowel praktische stappenplannen voor betrokken partijen als technische informatie. Daar staat ook het overzicht van drukkerijen die gecertificeerd zijn voor IBAN-Acceptgiro.

Bron: Over op IBAN
Rating:  / 0
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting