dinsdag 15 oktober 2013

Komt er in Nederland uitstel van de SEPA-migratie? NEE

logo-overopiban

Bernard Juffermans bij BNR. Nederland gaat uiterlijk op 1 februari 2014 over op IBAN en SEPA. Toch lijkt “Nederland” daar niet altijd even van overtuigd. Dit bleek mede uit de enquête die voorafgaand aan het SEPA congres gehouden werd. Ruim één derde van de geënquêteerden verwachtte- of hoopte- dat er uitstel zal gaan komen. Hier kan ik een kort antwoord op geven: Nee, er wordt niet uitgesteld! 

Ondertussen krijgen ik en mijn team ook vaak de “wat als” vraag. Wat als ik niet over ben op 1 februari 2014? Allereerst, er staat geen boete op niet migreren. Ook ben je als bedrijf niet geheel afgesloten van het betalingsverkeer, het kan alleen een stuk arbeidsintensiever worden. Zo zal er een andere manier gevonden moeten worden voor het versturen van incasso’s. Een oplossing is het overstappen op het versturen van ( papieren) facturen. En voor overschrijvingen kun je ook met een Excellijst naar een bankvestiging gaan om te vragen of zij de overboekingen voor je willen regelen. Een andere oplossing is de overboekingen één voor één in de internetomgeving invoeren.

Gebruik maken van een conversiedienst is natuurlijk ook een optie. Er zijn meer dan 20 verschillende aanbieders van conversiediensten. Wel zien we dat deze beginnen vol te lopen met bedrijven die alvast een “verzekering” kopen. Deze bedrijven hebben een datum vastgesteld waarop zij via een go/ no go procedure besluiten of men de datum van 1 februari 2014 gaat halen. Indien het een no go wordt, kan men snel de conversiedienst inschakelen om zo alsnog bijtijds gereed zijn.
Aanbieders van conversiediensten zijn te vinden via internet, maar je kan ook bij je bank vragen of zij samenwerken met één of meerdere aanbieders van conversiediensten. Op deze manier weet je zeker dat de gekozen partij getest heeft met jouw bank.

Indien jouw bedrijf maar één keer per kwartaal of per jaar geld int, zit er overigens nog speling in je persoonlijke migratiedatum. Dan is er waarschijnlijk minder aan de hand als je op 1 februari 2014 niet over bent op de SDD. Als je er maar voor zorgt dat jouw bedrijf ruim voor de eerste incassoperiode gereed is. Overigens geldt het belang van goed testen voor iedereen . Dus ook als je na 1 februari 2014 migreert, is gedegen testen van belang!

Als afsluiter nog een tip. Praat met branchegenoten, met bedrijven die dezelfde bedrijfsopzet hebben als jouw bedrijf en die voorloper zijn in de SEPA-migratie. Vraag hoe zij de migratie hebben aangepakt, en tegen welke knelpunten zij zijn tegen aangelopen. En wellicht het allerbelangrijkst, vraag hoe zij die knelpunten hebben opgelost. De tijd tot 1 februari 2014 is nog kort, en het is zonde om dan het wiel opnieuw te moeten uitvinden! Vaak hebben anderen de problemen die jij ondervindt al een keer meegemaakt, en ook al een keer opgelost!

 

Bron: OveropIBAN

Rating:  / 3
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting