dinsdag 23 augustus 2011

Gevolgen voor bedrijven

logo-dnbDe Nederlandse bedrijven moeten nu hun administraties en systemen gaan aanpassen aan de Europese standaarden en rekeningnummers. Belangrijke veranderingen zijn gebruik van IBAN (en BIC), ook voor eurobetalingen in het binnenland, en van nieuwe bestandsformaten, gebaseerd op UNIFI XML ISO 0022.

Betaalrekeningnummer wijzigt

In SEPA wordt het 'International Bank Account Number' (IBAN) de rekeningstandaard. De Nederlandse IBAN is gebaseerd op het huidige nationale nummer (met nullen aangevuld tot 10 cijfers) plus 2 letters om het land en 4 letters om de bank waar de rekening wordt aangehouden te onderscheiden, plus 2 cijfers om fouten te voorkomen. Zo wordt nummer 123456789 bij Rabobank: NL 10 RABO 0123456789. U treft uw IBAN op uw rekeningafschrift. Om op eenvoudige wijze de IBAN van andere Nederlandse rekeningen te vinden, is de IBANBICService in het leven geroepen. De IBAN verschilt per land, zo heeft de Franse IBAN 27, de Duitse 22 en de Belgische 16 tekens.

Ook BIC nodig

Om te zorgen dat betalingen bij de juiste bank terechtkomen, gebruiken we in al het geautomatiseerde betalingsverkeer in SEPA unieke bankadressen: Bank Identifier Codes. De BIC van de banken in Nederland telt 8 alfanumerieke tekens: 4 letters voor de bankcode, 2 voor de landcode en 2 voor de plaatscode. Zo is het adres van de ABNAMRO ABNANL2A, is de BIC van Rabobank RABONL2U en die van ING INGBNL2. In Nederland is de BIC eenvoudig af te leiden uit het IBAN, zie ook: www.sepanl.nl

Europese overschrijvingen

Met Europese overschrijvingen kunt u geld overboeken naar betaalrekeningen bij ruim 4.500 banken in SEPA, in eigen land én in 31 andere Europese landen. Voorlopig is dit product alleen digitaal beschikbaar. Over enige tijd volgt ook een papieren versie. Zie voor bestandsformaten: www.sepanl.nl.

Nu ook incasseren over de grens

Met Europese incasso's kunt u bij ruim 3.900 banken in SEPA op dezelfde wijze incasseren. Nu kunt u ook klanten in het buitenland via een automatische incasso incasseren, zowel consumenten als andere bedrijven. Voorlopig alleen nog met een schriftelijke machtiging. Over enige jaren kan dat ook digitaal. Zie voor bestandsformaten: www.sepanl.nl.

Pinnen met internationale merken

Bankpasjes in Nederland en de andere eurolanden zijn voorzien van merken met een groot bereik in binnen- en buitenland en met een chip die fraudebestendiger is dan de magneetstrip. Een groot deel van de winkeliers heeft de betaalautomaten al aan de chiptechnologie aangepast. Verder moeten zij de contracten met hun bank omzetten om de pasjes met die internationale merken te kunnen accepteren. Hierdoor kunnen ook steeds meer buitenlanders in Nederland pinnen. In 2012 kunnen we in Nederland alleen nog met chip en niet meer met de magneetstrip pinnen.

Overige Nederlandse betaalmiddelen

De traditionele Nederlandse overschrijvingen en incasso's verdwijnen, maar de Acceptgiro wordt aangepast. iDEAL blijft als binnenlandse standaard. Het geeft toegang tot de internetbankieromgeving, van waaruit de klant de betaling als een overschrijving doet. Die laatste migreert wel naar de Europese standaard. De Chipknip blijft tot migratie mogelijk is met nieuwe betaalmethoden voor kleine bedragen, gebaseerd op een Europese of een internationale standaard.

Bron: DNB.nl

Rating:  / 2
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting