maandag 9 september 2013

SEPA Status: Gaan we 1-2-2014 halen?

logo-enigmaDe Europese Centrale bank publiceert aan de hand van kwalitatieve SEPA-indicatoren ieder kwartaal de SEPA-voortgang per land, verdeeld naar stakeholder-groep. In september 2013 heeft de ECB de status na het tweede kwartaal van 2013 vrijgegeven, met enkele nieuwe conclusies.

De ECB heeft in de voortgang van de SEPA-migratie verschillende groepen gedefinieerd, namelijk de ‘Hoog volume betalers/incassanten’, ‘Overheidsinstellingen’, ‘het MKB’ en de ‘Payment Service Providers’, en per groep zijn de specifieke onderdelen van het migratieproces vergeleken met de andere SEPA-landen. Ook is er een onderverdeling gemaakt tussen SEPA Credit Transfers en SEPA Direct Debits. Hieronder enkele opvallende bevindingen.

  • De Nederlandse SEPA-migratie loopt nog steeds op schema en de deadline van 1-2-2014 lijkt zeer goed haalbaar. Banken en de Hoog volume betalers/incassanten zijn de SEPA-migratie over het algemeen aan het afronden, en de andere twee groepen lijken de planningen te gaan halen.
  • Over heel Europa lopen de PSP’s op schema, sommige zijn al volledig SEPA-compliant. Deze groep zal 1-2-2014 SEPA-ready zijn.
  • Bij de Hoog volume betalers/incassanten zijn er 2 landen die specifieke aandacht behoeven, de andere landen gaan de SEPA-migratie namelijk tijdig voltooien. Alleen Duitsland op het gebied van SEPA Direct Debits en Estland op het gebied van SEPA Credit Transfers lijken een twijfelgeval.
  • Ditzelfde geldt ook voor de Overheidsinstellingen. In bijna alle SEPA-landen zal deze groep de migratie tijdig voltooien, alleen Duitsland(SDD) en Estland(SCT) zullen mogelijk niet op tijd zijn.
  • De meeste zorgen zitten in het MKB. In landen als Cyprus, Frankrijk, Duitsland en Spanje bestaat het risico dat de deadline van 1-2-2014 niet gehaald gaat worden voor zowel de SCT- als SDD-migratie. Ook over het MBK in Estland(SCT) en Luxemburg(SDD) bestaan twijfels over een tijdige migratie.

Mede door deze bevindingen geeft het ‘SEPA-council’ van Europa nogmaals aan dat er specifieke aandacht moet zijn voor het MKB, Overheidsinstellingen en lokale overheden, omdat nog steeds iedereen zal moeten voldoen aan alle SEPA-regels en de deadline van 1-2-2014. Als advies wordt aangedragen dat alle bevoegde overheden intensief samen zullen moeten werken, zowel nationaal als internationaal, om een effectieve en geharmoniseerde overgang op SEPA tijdig te bewerkstelliggen.

Meer weten? Ga naar http://www.europeanpaymentscouncil.eu/content.cfm?page=news&news_id=504

Rating:  / 3
ZwakZeer goed 


Enigma Consulting