SEPA Introductie

Deze introductie heeft tot doel u inzicht te verschaffen in de belangrijkste onderwerpen die relevant zijn voor de overgang van de huidige Nederlandse girale betaalmiddelen naar hun nieuwe Europese tegenhangers, de Europese Overschrijving en Europese Incasso. Beide betaalmiddelen vormen een belangrijk onderdeel van het Single Euro Payments Area (SEPA), het initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken tot harmonisatie van het euro betalingsverkeer binnen Europa.

De vragen die in dit onderdeel aan bod komen zijn zorgvuldig geformuleerd en gegroepeerd in vier categorie├źn: Overschrijving (alles wat u wilt weten over de Europese overschrijving), Incasso (idem over de Europese incasso), Migratie (informatie over de migratie naar de Europese overschrijving en incasso) en Wet & Regelgeving (informatie over de Europese wet en regelgeving die de basis vormt voor SEPA).

 

Wat is SEPA?

SEPA is het initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken tot harmonisatie van het euro betalingsverkeer binnen Europa.

Het gaat hierbij in eerste instantie om giraal betalingsverkeer en betalingen met betaalkaarten en credit cards, en om de interbancaire betaalsystemen die deze betalingen mogelijk maken. Maar op termijn blijft het daar niet bij: de eerste stappen naar harmonisatie van mobiel betalen (betalen met je mobiele telefoon) zijn inmiddels gezet.

Giraal betalingsverkeer

Voor het girale betalingsverkeer brengt SEPA twee nieuwe betaalmiddelen met zich mee:

Beide betaalmiddelen zijn bruikbaar voor binnenlandse betalingen en (euro-)betalingen naar andere landen binnen het SEPA gebied (de EU lidstaten aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland).


Enigma Consulting