SEPA Introductie

Welke nieuwe mogelijkheden biedt SEPA?

SEPA biedt de zakelijke markt een aantal nieuwe mogelijkheden, die aanzienlijke kostenbesparingen kunnen opleveren:

  1. Centralisatie van rekeningen
    Bedrijven kunnen vanuit één rekening heel het SEPA gebied bereiken voor hun overschrijvingen en incasso's. Het aantal bankrelaties en bankrekeningen kan hierdoor aanzienlijk worden verminderd, bijvoorbeeld voor internationaal opererende bedrijven. Dit kan een aanzienlijke complexiteitsreductie (minder bankinterfaces, uniformering van de reconciliatie, etc.) en kostenbesparing voor een bedrijf opleveren. Daarnaast levert dit ook voordelen voor de cash management van een bedrijf.
  2. Centralisatie van betalingsverkeer operations
    Een volgende stap na centralisatie van de rekeningen is om de Operations afdelingen, die het betalingsverkeer voor een bedrijf verzorgen, te centraliseren. Na de migratie naar SEPA gelden in heel het SEPA gebied uniforme betaalproducten, wat centralisatie van de Operations afdeling aanzienlijk vergemakkelijkt.
  3. Payment en Collection factory
    Een verdere stap van centralisatie is het inrichten van een Payment en/ of Collection factory. Een centrale business unit verzorgt namens de andere business units van een bedrijf de uitvoering van het betalingsverkeer (de Payment factory) en/of incassoverkeer (de Collection factory). In de Europese overschrijving en incasso transacties wordt transparant doorgegeven, dat de uitvoerder van de overschrijving, respectievelijk incasso, deze uitvoert voor een andere partij (de zogenaamde Reference party).

Enigma Consulting